Sistemul imunitar se maturizează odată cu bebelușul

La naștere, sistemul imunitar al copilului nu este încă matur.

În timp ce sistemul imunitar nespecific este deja activ, sistemul imunitar specific va continua să se maturizeze pe parcursul copilăriei. Primele 1000 de zile de viață (începând din momentul concepției) sunt cruciale în cadrul acestui proces, întrucât se dezvoltă microbiomul intestinal, care reprezintă baza pentru funcția imunitară și starea de sănătate ulterior pe parcursul vieții.

De la concepție, în continuare

Desigur, bebelușii necesită un oarecare ajutor inițial în această privință, iar mamele îi ajută prin transmiterea unei părți din propria apărare imună, denumită imunitate pasivă.

Acest proces începe în viața intrauterină, când mama transferă anticorpi copilului nenăscut prin intermediul placentei. Apoi, în timpul nașterii pe cale vaginală, nou-născutul primește o doză de bacterii din canalul de naștere al mamei. Laptele matern furnizează, de asemenea, un aport inițial de anticorpi prezenți în mediul mamei. Această imunitate pasivă asigură o bază pentru rețeaua ultra-eficientă de apărare proprie a copilului, care îl va însoți tot restul vieții.

Orice început este dificil

În decursul acestor prime 1000 de zile și după aceea, organismul copilului și sistemul său imunitar aflat în dezvoltare întâlnesc în mod constant microbi noi, fie prin contactul cu frații/surorile, fie cu alți copii la locul de joacă, creșă/grădiniță sau, mai târziu, la școală.

Această expunere constantă poate să conducă la situații în care imunitatea unui copil este pusă la încercare, declanșând un răspuns imun mai puternic decât de obicei. Totuși, aceste interacțiuni continue îi ajută pe copii să își dezvolte memoria imunologică, iar celulele imune din organismul lor „învață” din fiecare caz de infecție.

Deși acest proces durează toată viața, organismul devine capabil rapid să recunoască cel mai frecvent întâlniți microbi. Această adaptare treptată înseamnă că sistemele imunitare ale copiilor devin, de regulă, mai puternice pe măsură ce aceștia avansează spre vârsta adultă.

Rolul sistemului intestinal

Microbiomul intestinal antrenează sistemul imunitar și joacă un rol cheie în crearea unor mecanisme imunitare de apărare care funcționează normal.

Flora intestinală – incluzând bacteriile, precum lactobacilii și bifidobacteriile – începe să se dezvolte în timpul nașterii și la scurt timp după aceea. Transferul de microbi care are loc în timpul nașterii pe cale vaginală asigură începerea imediată a colonizării intestinului nou-născutului, oferind florei intestinale a acestuia o dezvoltare accelerată. De aceea, copiii născuți prin cezariană prezintă adesea diferențe în ceea ce privește flora lor intestinală. În aceste cazuri, suplimentarea cu Lactobacillus reuteri Protectis sau bacterii „bune”, precum cele din picăturile BioGaia ar putea contribui la menținerea unei concentrații corespunzătoare a acestora în microbiomul intestinal natural al copiilor.

Cum pot să sprijin sistemul imunitar al copilului meu?

Anii copilăriei sunt cruciali în dezvoltarea întregului sistem imunitar. Iată mai jos câteva sugestii privind modul în care puteți să sprijiniți acest proces.

  • O dietă echilibrată, conținând o combinație de fructe și legume de sezon, asigură o cantitate mare de nutrienți de care are nevoie sistemul imunitar al copilului. Cerealele integrale conțin fibre, ajutând la funcționarea normală a intestinului. Burtică sănătoasă = corp sănătos.
  • Timp petrecut în aer liber! Aerul curat și mișcarea multă sunt benefice pentru sistemul nostru imunitar și, de asemenea, combat stresul.
  • Expunerea nu este întotdeauna un lucru rău. Copiii au nevoie de o oarecare expunere la agenții externi pentru a-și dezvolta memoria imunologică. Așadar, evitați să dezinfectați chiar totul.
  • Somnul suficient și pauzele pe parcursul zilei sunt cruciale pentru a reduce stresul, permițând sistemului imunitar să funcționeze corespunzător.

Rolul vitaminei D

Spre deosebire de alte vitamine, organismul poate produce vitamina D. Din acest motiv, aceasta nu se comportă în organismul nostru similar altor vitamine, ci mai degrabă ca un hormon, o substanță-mesager care reglează procese fiziologice esențiale.

Mai multe

Protecția anti-infecții

Copiii sunt foarte curioși și dornici să descopere, ceea ce îi poate expune la bacterii nocive. Așadar, un sistem imunitar puternic este esențial pentru a-i menține sănătoși în timp ce cresc.

Mai multe

Cum funcționează sistemul imun?

Sistemul nostru imunitar este unul dintre cele mai complexe sisteme din organism și este specializat în funcția de apărare. Acesta poate fi împărțit în două mecanisme de apărare, care cooperează și sunt conectate în diverse moduri.

Mai multe
Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies.
Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies. Aflați mai multe.
OK