Două sisteme în strânsă colaborare

Sistemul nostru imunitar este unul dintre cele mai complexe sisteme din organism și este specializat în funcția de apărare. Acesta poate fi împărțit în două mecanisme de apărare, care cooperează și sunt conectate în diverse moduri.

Sistemul imunitar nespecific nu luptă împotriva unor agenți specifici și nici nu prezintă memorie imunologică dar, în schimb, are rolul unui sistem protector general. Pe de altă parte, sistemul imunitar specific se dezvoltă de-a lungul anilor, înmagazinând informații despre anumiți microbi în ceea ce se numește „memoria imunologică”.

Sistemul imunitar nespecific: rapid și cu spectru larg

Ne naștem cu un sistem de apărare intact numit sistem imunitar nespecific, cunoscut, de asemenea, și ca imunitate înnăscută. Acesta acționează în mod continuu pentru apărarea organismului împotriva unor agenți externi diverși cu care intrăm în contact în viața de zi cu zi.

Acest întreg sistem alcătuiește prima linie de apărare. El este alcătuit din organe cu rol de barieră, cum ar fi pielea și mucoasele, și celulele care răspund primele în cadrul răspunsului imunitar, cum ar fi celulele T natural killer, care caută și distrug celulele străine rapid și nediscriminatoriu. Sistemul imunitar nespecific nu are memorie imunologică și, astfel, asigură o protecție mai generală.

Sistemul imunitar specific: adaptat și țintit

Avem, de asemenea, un sistem de apărare care se dezvoltă treptat în decursul anilor, pe măsură ce corpul este expus la diverși agenți potential patogeni și învață cum să îi gestioneze. Acesta este cunoscut ca sistemul imunitar specific sau imunitatea dobândită.

Celulele T helper și celulele T citotoxice constituie o armată de celule antrenată să acționeze țintit asupra unor microbi specifici, pe baza informațiilor stocate în așa-numita „memorie imunologică”. Această arhivă de informații continuă să crească pe parcursul vieții. În cazul unor evenimente nefavorabile, se declanșează un răspuns imun, cu direcționarea acestor celule către confruntarea cu agentul cauzal.

Rolul vitaminei D

Spre deosebire de alte vitamine, organismul poate produce vitamina D. Din acest motiv, aceasta nu se comportă în organismul nostru similar altor vitamine, ci mai degrabă ca un hormon, o substanță-mesager care reglează procese fiziologice esențiale.

Mai multe
Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies.
Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies. Aflați mai multe.
OK