Indiferent dacă este vorba de primul, al doilea sau chiar al treilea copil, aducerea lor pe lume este întotdeauna un pas mare pe un drum necunoscut. Călătoria poate fi lină, accidentată sau undeva între ele. Cu toate acestea, atunci când nou-născutul tău se confruntă cu dureri de burtă sau disconfort abdominal, călătoria va fi probabil una accidentată. Să vedem cum să recunoaștem această stare și ce modalități există pentru a o ameliora.

 

Cum să recunoști durerea de burtă la copii în cazul nou-născuților

În primele trei luni de viață, bebelușul tău comunică cu tine prin episoadele de plâns. De obicei, copiii cei mai mici plâng pentru că le este foame sau trebuie să li se schimbe scutecul. Cu toate acestea, până la 26% dintre bebeluși pot plânge și din cauza durerilor de burtă sau a disconfortului abdominal.

Identificarea disconfortului abdominal poate fi dificilă deoarece nu există teste medicale care să-l poată dovedi. Cu toate acestea, există semne de care trebuie să ții cont, cunoscute și sub numele de „regula celor 3” simptome. Acestea sunt episoade de plâns inconsolabil și durează:

•   mai mult de 3 ore pe zi,

•   3 zile pe săptămână,

•   timp de 3 săptămâni consecutive, în cazul unui bebeluș sănătos

Aceste episoade tind să se repete la intervale de timp similare, ceea ce le face parțial previzibile. De asemenea, apar adesea seara sau noaptea.

 

În lista altor simptome care pot indica durerea de burtă sau disconfortul abdominal la bebelușul tău se numără:

•   Tensiunea corpului, cum ar fi mișcarea excesivă a picioarelor, întinsul brațelor, strânsul pumnilor, arcuirile de spate și contracția burticii.

•   Fața roșie și grimase/semne de supărare.

•   Eliminarea gazelor.

Oricare dintre aceste simptome poate semnala și alte cauze de sănătate. Asigură-te că programezi o vizită la pediatrul bebelușului tău pentru a le exclude.

Durerile de burtă la copii sau disconfortul abdominal poate afecta orice bebeluș și apare cel mai des când bebelușul are aproximativ 2-5 săptămâni și de obicei se ameliorează în mod natural în jurul vârstei de 3-4 luni. Nu cauzează probleme medicale pe termen scurt sau lung pentru bebelușul tău, dar te supune unor momente foarte stresante. Nu ezita să cauți ajutor, apelează la un prieten de încredere sau un membru al familiei pentru o pauză.

 

Cauzele durerilor de burtă la bebeluși sau ale disconfortului abdominal

Deși există mai multe teorii, discuții și studii, până în ziua de azi, nimeni nu știe cu exactitate ce anume cauzează disconfortul abdominal la bebeluși. Cel mai probabil, există mai mulți factori cu impact în acest sens. Aceștia pot include:

•   Imaturitatea sistemului digestiv.

•   Diversitatea scazută a microbiotei intestinale.

•   Alergiile alimentare sau intoleranțele.

•   Hrănirea insuficientă, supraalimentarea sau eructația rară – în termeni populari, râgâitul.

•   Acomodarea la mediu (lumini, zgomote etc.).

•   Factorii de stres sau anxietate în rândul membrilor familiei.

 

Cum gestionezi durerile de burtă ale bebelușului tău?

Deoarece cauza disconfortului abdominal este încă destul de misterioasă, nu există încă un tratament real. Prin urmare, obiectivul principal este de a calma cât mai mult posibil bebelușul. Iată câteva strategii pe care le poți încerca:

•   Masajul burticii - așteaptă cel puțin 30 de minute după hrănire și masează ușor și lent burtica micuțului în cercuri în sensul acelor de ceasornic folosind degetul arătător și mijlociu.

•   Poziția corectă în brațe - așază bebelușul pe antebraț, cu burtica în jos, ținându-i capul în palmă. Acest lucru exercită o ușoară presiune asupra burticii, ajutând la eliberarea tensiunii.

•   Masajul spatelui - așază bebelușul pe burtică și masează-i ușor spatele.

•   Mișcare - fă o plimbare cu nou-născutul cu mașina sau în cărucior, ține-l în brațe sau leagănă-l.

•   Baie caldă  fă-i o băiță caldă pentru a-l ajuta să se relaxeze.

•   Menține liniștea în locuință - sunetele produse de electrocasnice: aspirator sau uscător de rufe pot avea un efect asupra sugarului.

O categorie conexă, dar totuși extrem de importantă, este alimentația. Încearcă să hrănești bebelușul într-o poziție verticală și lasă-l să eructeze frecvent în timp ce îl hrănești și după.

 

Suplimentarea microbiotei

Deoarece microbiota intestinală a bebelușului se află în plină dezvoltare, poți lua în considerare suplimentarea acesteia cu bacterii benefice. Încearcă BioGaia ProTectis picături pentru copii, sigure pentru utilizare încă din prima zi de viață. Descoperă mai multe despre tulpina noastră erou de bacterii benefice, Lactobacillus reuteri Protectis:

•   este foarte eficientă în colonizarea și persistența sa în intestin,

•   face parte din cele mai cercetate tulpini de probiotice de pe piață,

•   este de origine umană.

Cu doar 5 picături pe zi, bebelușul tău va primi doza zilnică recomandată de 100 milioane de bacterii vii L. reuteri Protectis.

Dacă ai încercat deja totul, dar nimic nu funcționează, consultă un medic pediatru pentru a discuta despre o posibilă schimbare a dietei tale sau a formulei de hrănire, pentru a exclude intoleranțele alimentare și alte probleme de sănătate. De asemenea, nu îți pierde speranța disconfortul abdominal dispare întotdeauna în cele din urmă.

Rolul vitaminei D

Spre deosebire de alte vitamine, organismul poate produce vitamina D. Din acest motiv, aceasta nu se comportă în organismul nostru similar altor vitamine, ci mai degrabă ca un hormon, o substanță-mesager care reglează procese fiziologice esențiale.

Mai multe
Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies.
Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies. Aflați mai multe.
OK