Informațiile din această secțiune a site-ului sunt destinate exclusiv profesioniștilor din domeniul sănătății, conform Art. 942 din Registrul Naţional al Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate. Prin prezenta confirm că sunt un profesionist în domeniul sănătății, în conformitate cu această definiție.
Din păcate, deoarece nu sunteți un profesionist din domeniul sănătății, nu vă putem oferi aceste informații.
Mulți spun că o vacanță cu copiii nu e chiar... vacanță. Dar pentru familia Duffek, fiecare călătorie e o aventură care ne apropie și ne încarcă cu energie. Copiilor adesea nu le pasă unde sunt, atâta timp cât sunt cu cei dragi. Important este să rămâi pozitiv, să eviți să te gândești prea mult și să te pregătești temeinic - fie că destinația este către Boemia de Sud sau Asia de Sud-Est. Vacanțele în familie sunt despre conexiune, nu despre perfecțiune.
Am făcut deja câteva călătorii cu copiii, mai precis cu fiul nostru mai mare (are aproape opt ani) și acum planificăm prima noastră excursie extinsă cu cea mică (puțin sub un an). Cea mai însemnată călătorie de până acum a fost în Thailanda, când fiul nostru cel mare avea 1,5 ani; o experiență uimitoare despre care încă mai vorbim.
Sincer, cea mai grea parte a călătoriilor cu copiii este pregătirea: să îți amintești totul, să împachetezi pentru toate scenariile și să te asiguri că te simți pregătit. Schimbarea de mediu, alimentele diferite sau standardele de igienă variate pot fi o provocare—mai ales pentru cei cu digestia sensibilă. Să nu uităm că în locurile aglomerate, precum în avion, micile neplăceri pot apărea ușor.
Desigur, nu totul poate fi evitat, dar o bună pregătire face diferența. Până acum (bat în lemn), nu ne-am confruntat cu probleme majore de sănătate în timpul călătoriilor— cu excepția calității îndoielnice a unei porții de creveți, pe care soțul meu a mâncat-o de la un stand din piață.
Considerăm că o microbiotă intestinală echilibrată este o parte importantă a bunăstării generale și încercăm să o susținem pe tot parcursul anului— mai ales prin alimente care conțin în mod natural bacterii benefice. Înainte de o călătorie (la fel ca în sezoanele reci), adăugăm în mod proactiv în rutina noastră și suplimentele alimentare.
Cu cel puțin două săptămâni înainte de călătorie (și pe parcursul acesteia), includem produse cu bacterii lactice vii. Fiul nostru cel mare ia acum tabletele masticabile BioGaia ProTectis, cu aroma de căpșuni – ușor de utilizat și ideale pentru călătorii. Când era mai mic, foloseam picăturile pentru copii BioGaia ProTectis, pe care acum le administrăm celei mici. Aceste suplimente alimentare sunt concepute pentru a susține microbiota intestinală endogenă, mai ales în timpul călătoriilor sau schimbărilor de rutină.
Ne place să încercăm mâncarea locală oriunde mergem. Chiar și în Thailanda, fiul nostru s-a descurcat bine cu noile arome - am solicitat un nivel redus al condimentelor, atunci când comandam.
Totuși, este o idee bună să iei cu tine câteva alimente familiare. În funcție de vârsta copilului tău, mesele gata preparate de la un brand de încredere pot fi utile. Cele ambalate sau în recipiente din plastic sunt extrem de convenabile pentru călătorii. S-ar putea să nu ai nevoie de ele - dar sunt utile în timpul escalelor lungi sau dacă meniurile locale nu sunt potrivite pentru cei mai tineri călători.
Luăm și câteva sticle mici de apă pentru sugari - în caz de nevoie.
Asigurarea de călătorie nu este ceva ce împachetezi, dar este cu siguranță parte din lista noastră de bifat. Cât despre trusa medicala de călătorie, e foarte simplă: plasturi, cremă pentru zgârieturi, medicamente pentru alergii, săruri de rehidratare orală, antitermice și cărbune activ. Pentru orice altceva, ne bazăm pe sfaturi de la farmaciștii locali - mai ales în destinații îndepărtate sau exotice.
În zone aglomerate, precum aeroporturi sau transport public, folosim geluri și șervețele antibacteriene - sunt de asemenea utile și pentru jucării, deoarece copiii tind să le scape și apoi să le bage în gură.
În unele destinații, apa de la robinet nu este potrivită—nici măcar pentru spălatul pe dinți—așa că folosim apă îmbuteliată. De asemenea, suntem precauți cu gheața și fructele sau legumele nespălate.
Aceste sfaturi de călătorie funcționează la fel de bine pentru adulți cât și pentru copii. După cum vezi, este vorba în mare parte despre intuiție. Trebuie doar sa te asiguri că nu uiți documentele necesare, să împachetezi pentru activitățile planificate și să te bucuri de crearea unor amintiri noi, pe care nimeni nu ți le poate lua.