Alimente bogate în fibre și importanța fibrelor în dietă

Bloggerul culinar Jana Duffková ne împărtășește metoda sa simplă si ușor de pus în practică pentru a adăuga mai multe fibre în mesele familiei sale. Aflați de ce sunt atât de importante fibrele și introducerea alimentelelor bogate în fibre în dietă. Citiți câteva sfaturi practice în acest articol.

Nu sunt genul de persoană...

Nu sunt genul de persoană care cântărește alimentele și se agită în privința cantității exacte de carbohidrați sau alte componente consumate. Pentru mine, mâncarea este o plăcere și o bucurie, iar dacă ar trebui să o analizez constant, probabil că nu m-aș bucura de ea la fel de mult. 

Totuși, mă gândesc la ce mâncăm acasă, având un soi de abordare bazată pe intuiție. Cel mai important pilon pentru mine este să mă asigur că farfuriile noastre (si gustările fiului meu mai mare) conțin legume, fructe, proteine de calitate și grăsimi.

Alimente bogate în fibre

De obicei consumăm mese preparate din ingrediente de bază, iar când aleg ce să pun în farfurie, mă gândesc atât la fibre cat și bacteriile benefice. Imunitatea și sănătatea generală încep cu un intestin sănătos, iar aici, acestea au un rol important.

Rolul lor: cum și de ce să le incluzi în dietă

  • Îmbunătățesc digestia și reduc riscul de creștere a nivelului de glucoză din sânge, normalizând glicemia
  • Susțin în mod optim tranzitul intestinal și funcția intestinului
  • Ajută la menținerea echilibrului microflorei intestinale
  • Servesc drept „hrană” pentru bacteriile benefice
  • Ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge

Ca să fiu sigură, adaug bacterii benefice sub formă de supliment alimentar pentru copii, pentru că uneori este dificil să mă asigur că primesc necesarul doar din mâncare. Pentru fiul meu mai mare, BioGaia ProTectis sub formă de tablete masticabile, iar pentru bebeluș BioGaia ProTectis sub formă de picături pentru copii. Noi, adulții, ne răsfățăm cu multe produse lactate fermentate și legume fermentate (adorăm kimchi coreean) – reușim să le consumăm în cantități mai mari și cât mai frecvent.

Cum să consumi suficiente fibre și ce tipuri?

Obținerea unei cantități suficiente de fibre pentru întreaga familie devine mult mai ușoară și mai naturală, deoarece o poți găsi într-o gamă largă de ingrediente, iar când mănânci cât de cât sănătos, nu  cum să lipsească.

Fibra e împărțită în două categorii:

  1. Solubilă (hrănește bacteriile benefice, ajută la reducerea colesterolului și stabilizează nivelul zahărului în sânge)
  2. Insolubilă (stimulează corespunzător funcția intestinală)

Alimente cu fibre solubile și insolubile

Poți găsi tipul de fibre solubile în mere, morcovi, citrice, produse din ovăz, leguminoase, cartofi dulci și semințe, precum chia sau in. 

Fibrele insolubile se regăsesc în produsele integrale, nuci, legume cu frunze verzi și, în special, în coaja fructelor și legumelor. Prin urmare, ideal este să cumpăr din surse de încredere și să nu le decojesc. 

Unele alimente conțin chiar ambele tipuri de fibră: de exemplu, conopida, pe care o consumăm frecvent în diverse preparate.

Concluzie

Și pentru a încheia această odă adusă fibrelor, nu pot să omit faptul că atunci când mănânc alimente care conțin suficiente fibre, mă satur pentru un timp mai îndelungat și astfel tind să nu mai gust și să ciugulesc constant, ceea ce pentru mine ar fi altfel, dificil de controlat.